Trimeszter Blog

A meddőség jelentkezése rendszerint hatalmas lelki megterhelést is jelent egy nő számára. Érthető módon ilyenkor igyekszik keresni egy “bűnbakot”, egy olyan lehetséges betegséget, mely kiválthatta ezt a helyzetet. Ha pedig történetesen egy makkegészséges nőről van szó, akkor a legtöbbször előkerül az az elképzelés, hogy egyszerűen “nem illenek össze” a párjukkal. Erre az esély azonban minimális, sokkal nagyobb valószínűséggel áll egyszerű tápanyaghiány a meddőség hátterében.

Immunológia

Amikor arról beszélünk, hogy egy nő “nem illik össze” a párjával, és nem a szerelmi életükre célzunk, hanem a családalapítási lépéseikre, akkor tulajdonképpen egy immunológiai problémáról beszélünk. Érthetőbben: a nő immunrendszere elintézi az idegen sejteket, legyen szó a spermiumokról, vagy sajnos a megtermékenyített petesejtből kifejlődő magzatról, mely ugye csak félig azonos az édesanyával. Mivel pedig az immunológiai okokat elképesztően nehéz felismerni, így könnyen húzhatjuk rá saját helyzetünkre is ezt a jelzőt, mely sajnos még jobban elkeseríthet minket. De érdemes tisztázni: a vetélések pusztán 0,5%-a immunológiai eredetű.

De akkor...

De ha nem az immunológia, akkor mi? Talán banálisan hangzik, de az életmód az egyik fő ok, egészen pontosan a tápanyaghiányos állapotok. Ha nincs elég tápanyag, akkor nincs megfelelő nemi működés, és még csak véletlenül sincs olyan elképesztően energiaigényes folyamat, mint a terhesség. És ha mégis, a magzat kihordására is kevés esély mutatkozik. Sajnos a vetélések több, mint 70%-ért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé, melyeknek esélye szintén nagyban csökkenthető a megfelelő tápanyagellátottsággal (ehhez főként cinkre és rézre van szüksége a szervezetnek, melyek antibakteriális, antivirális és fungicid tulajdonságokkal bírnak a szervezetben).

Tápanyagok?

Ok, a tápanyagellátottság az ok, de akkor miért lehet meddő a bioélelmiszereken élő, rendzseresen sportoló nő?

Az ok az élelmiszerekben keresendő. Sajnos a vegyszerezés, a tömegtermelés a talaj tápanyagtartalma és egy sor más környezeti tényező jelentősen rontja az élelmiszerek tápanyag - nyomelem, ásványi anyag és vitamin - tartalmát. Ez az elmúlt néhány 10 évben 50%-os romlát hozott. A várandósság kialakulása után ma már a szakemberek zöme javasol valamilyen várandósvitamint, de ez a megoldás nagyon sokat segíthet a fogantatásnál is, nem csak a baba megtartásában. A megfelelő vitaminkészítmény ugyanis képes lehet feltölteni a tápanyagraktárakat, amik így normál működésre állítják vissza a testet. Ehhez azonban nem minden vitaminkészítmény jó, meg kell felelniük néhány feltételnek.

A bennük szereplő anyagoknak szerves kötéssel kell jelen lenni – ez praktikusan citár és glükonát kötési formákat jelent (pl.: cink-citrát réz-glükonát). Ezzel a hasznosulásuk, vagyis a szervezetbe való beépülésük 80%-kal javítható. Még biztosabb a beépülés, ha a készítmény komplex, azaz sok anyagot tartalmaz, hiszen az egyes anyagok segítik mások beépülését (pl.: vas-C-vitamin, D-vitamin-kalcium, stb.). ez utóbbiak minden vitaminkészítmény esetében igazak, a várandósvitaminok esetében azonban van még egy kritérium. Ez pedig a tagoltság!

A várandósság 3 trimeszterből, azaz fejlődési szakaszból áll. Ezekben a szakaszokban nem ugyan az történik, hiszen a baba is egyre növekszik, egyre alakulnak ki a különböző szervek, szervrendszerek, és ezekhez bizony más és más tápanyagkombinációk szükségesek. A várandósvitaminok esetében ezért nagyon fontos, hogy a készítmény a megfelelő tagoltsággal képes legyen kielégíteni az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeit is!

Amikor egy nő rájön, hogy babát vár, vagy amikor elkezd felkészülni a terhességre, családalapításra, akkor a dohányzás az első között kerül az érdeklődés homlokterébe. A családalapítási vágy, illetve a baba védelmének biztosítása a nőkben pedig igen erőteljes, így a legtöbb esetben a cigaretta már megy is a süllyesztőbe. Csakhogy amikor a cigi megy, akkor néhány gond előjöhet, mely bizony a termékenységre is hatással van.

A cigi és a hatásai

Azok a nők, akik tervezik a családalapítást már jó korán leszoknak erről a szenvedélyről, és ezt nagyon jól teszik. A tüdőrák kockázatának jelentős növelés mellett ugyanis a dohányzás számos más pontosan is beleszól az életünkbe.

Mit is okoz...

A dohányzás bizony hatással van a vérerekre. Mára több friss kutatás is rávilágított arra, hogy a dohányzás növeli a szív és érrendszeri problémák kialakulásának valószínűségét, sőt, a cukorbetegségét is, de a családalapítási terveknek is keresztbe tehet. A nikotin ugyanis a szervezetben gátolja a tesztoszteron képzését. Többek közt ez a hormon felelős a megfelelő csontsűrűségért, az izomtömegért, hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez is, és bizony a libidóra is jelentős hatást gyakorol.

Leszoktam, mi kell még?

Letenni a cigarettát már önmagában nem egyszerű lépés, de utána szembesülni azzal, hogy ettől még a hatásai megmaradnak, talán még nehezebb. Ezeket a hatásokat azonban sokszor lehet ellensúlyozni.

A tápanyagellátottság segít helyreállítani a megfelelő hormonműködést, ez tiszta sor, de miért nem jó ehhez bármelyik vitaminkészítmény? Azért, mert sajnos a legtöbb ilyen tabletta, csepp vagy ital hasznosulása siralmasan rossz. Az anyagok megfelelő beépüléséhez - vagyis ahhoz, hogy valóban hatékonyan segíthessenek - mindenképpen kell, hogy komplex készítményt válasszunk. Itt ugyanis az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Fontos továbbá, hogy az anyagok szerves kötéssel, biológiailag aktív formában legyenek jelen. Ez praktikusan -ctrát és -glükonát formákat jelent, ezeknek a kötési lehetőségeknek a hasznosulása pedig akár 80%-kal is jobb a szervetlen kötésekhez képest (pl.: oxidok).

Egy várandósvitamin esetében pedig ahhoz, hogy valóban jól támogassa a családalapítási törekvéseket ezeken felül még egy dolog fontos – ez pedig a tagoltság. A terhesség három fejlődési szakasza, három trimesztere eltérő tápanyagigényekkel rendelkezik. Ezt a várandósvitaminnak figyelembe kell vennie, és megfelelően ki kell tudnia szolgálni, így növelhető leginkább a várandósság kialakulásának és nyugodt kihordásának valószínűsége!

Sajnos világszerte egyre gyakoribb jelenség, hogy a férfiak termékenysége sérül, vagyis egyszerűen nem képesek a családalapításra orvosi segítség nélkül. Ma már tudjuk, hogy ennek hátterében a legtöbb esetben a tápanyaghiányos állapotok húzódnak meg, melyek jelenleg az emberiség mintegy negyedét - zömmel a fejlett országok lakóit - érintik. A tápanyagok mesterséges - vagyis nem étkezés révén - való pótlása ma már bevett szokás, a legtöbb szakember is javasolja, hiszen így a hiányállapotok kiküszöbölhetőek. A legtöbben azonban a férfierő visszaszerzése céljából csak a cink felé fordulnak, ami hiba, hiszen önmagában ez az anyag bármilyen hasznos is, nem képes visszaadni a férfiak termékenységét, sok más, kiemelten hasznos anyagra is szükségünk lesz!

Szelén

Ez az anyag a spermatogenezisben tölt be elengedhetetlen szerepet, de mellette a hormonális egyensúlyba is beleszól, méghozzá azért, mert a pajzsmirigy megfelelő működéséhez is elengedhetetlen!

Cink

Igen, a cink, mely a férfierő szimbóluma. Ennek oka, hogy kiemelt szerepe van a vér megfelelő tesztoszteron tartalmának fenntartásában és a spermiumképzésben is, de önmagában vajmi keveset ér a meddőség elleni küzdelemben. Fontos megjegyezni, hogy a cink is, mint minden anyag sokkal jobban hasznosul szerves kötési formában (cink-citrát), illetve a megfelelő kísérő anyagok jelenlétében. A cink esetében az egyik legfontosabb támogató anyag a réz, mely egyébként ugyancsak kiemelt szerepet játszik a normál termékenység fenntartásában!

E-vitamin

Az E-vitamin, mint minden antioxidáns a sejteket védi az oxidatív stresszel szemben. Ha nem tenné a feladatát, annak a spermiumok minősége látná kárát, melynek hatására megugrik a vetélés, koraszülés és a genetikai rendellenességek kialakulásának esélye, ha egyáltalán létrejön a várandósság.

Persze ebben az esetben is igaz, hogy csak az E-vitamin még kevés, más fontos vitaminok és antioxidánsok is kellenek a jó eredményhez. Az A-vitamin a sejtek differenciálásában játszik kiemelt szerepet, emellett jelentősen megkönnyíti az E-vitamin hasznosulását. Az antioxidánsok közül a férfiak számára fontosak az L-arginin és L-glutation is!

Folsav

Folsav = velőcsőzáródási rendellenesség kiküszöbölése. Ezt mindenki tudja, de a folsav szerepe a sejtosztódásban is kiemelt, vagyis a spermiumképzés során is elengedhetetlenül fontos!

Magnézium

A sportolóknak a magnézium jóbarát, hiszen az izomgörcsök ellen hatékonyan lép fel. De ezen felül ez az anyag a normál fehérjeszintézishez is elengedhetetlen. A fehérjék szintézise révén a ráhatása a spermiumok normál képzésére óriási, hiányában ugyanis a minőség sérül drasztikus mértékben!

Pótlásánál szintén érdemes figyelni arra, hogy a kiválasztott készítmény tartalmazzon kalciumot, D és B6-vitamin, hiszen ezek nagyban elősegítik a bevitt magnézium hasznosulását!