Trimeszter Blog

5 tápanyag, mely elengedhetetlen, ha a férfi családot szeretne alapítani

Ratkó Tünde
2021.08.02 13:12
5 tápanyag, mely elengedhetetlen, ha a férfi családot szeretne alapítani

Sajnos világszerte egyre gyakoribb jelenség, hogy a férfiak termékenysége sérül, vagyis egyszerűen nem képesek a családalapításra orvosi segítség nélkül. Ma már tudjuk, hogy ennek hátterében a legtöbb esetben a tápanyaghiányos állapotok húzódnak meg, melyek jelenleg az emberiség mintegy negyedét - zömmel a fejlett országok lakóit - érintik. A tápanyagok mesterséges - vagyis nem étkezés révén - való pótlása ma már bevett szokás, a legtöbb szakember is javasolja, hiszen így a hiányállapotok kiküszöbölhetőek. A legtöbben azonban a férfierő visszaszerzése céljából csak a cink felé fordulnak, ami hiba, hiszen önmagában ez az anyag bármilyen hasznos is, nem képes visszaadni a férfiak termékenységét, sok más, kiemelten hasznos anyagra is szükségünk lesz!

Szelén

Ez az anyag a spermatogenezisben tölt be elengedhetetlen szerepet, de mellette a hormonális egyensúlyba is beleszól, méghozzá azért, mert a pajzsmirigy megfelelő működéséhez is elengedhetetlen!

Cink

Igen, a cink, mely a férfierő szimbóluma. Ennek oka, hogy kiemelt szerepe van a vér megfelelő tesztoszteron tartalmának fenntartásában és a spermiumképzésben is, de önmagában vajmi keveset ér a meddőség elleni küzdelemben. Fontos megjegyezni, hogy a cink is, mint minden anyag sokkal jobban hasznosul szerves kötési formában (cink-citrát), illetve a megfelelő kísérő anyagok jelenlétében. A cink esetében az egyik legfontosabb támogató anyag a réz, mely egyébként ugyancsak kiemelt szerepet játszik a normál termékenység fenntartásában!

E-vitamin

Az E-vitamin, mint minden antioxidáns a sejteket védi az oxidatív stresszel szemben. Ha nem tenné a feladatát, annak a spermiumok minősége látná kárát, melynek hatására megugrik a vetélés, koraszülés és a genetikai rendellenességek kialakulásának esélye, ha egyáltalán létrejön a várandósság.

Persze ebben az esetben is igaz, hogy csak az E-vitamin még kevés, más fontos vitaminok és antioxidánsok is kellenek a jó eredményhez. Az A-vitamin a sejtek differenciálásában játszik kiemelt szerepet, emellett jelentősen megkönnyíti az E-vitamin hasznosulását. Az antioxidánsok közül a férfiak számára fontosak az L-arginin és L-glutation is!

Folsav

Folsav = velőcsőzáródási rendellenesség kiküszöbölése. Ezt mindenki tudja, de a folsav szerepe a sejtosztódásban is kiemelt, vagyis a spermiumképzés során is elengedhetetlenül fontos!

Magnézium

A sportolóknak a magnézium jóbarát, hiszen az izomgörcsök ellen hatékonyan lép fel. De ezen felül ez az anyag a normál fehérjeszintézishez is elengedhetetlen. A fehérjék szintézise révén a ráhatása a spermiumok normál képzésére óriási, hiányában ugyanis a minőség sérül drasztikus mértékben!

Pótlásánál szintén érdemes figyelni arra, hogy a kiválasztott készítmény tartalmazzon kalciumot, D és B6-vitamin, hiszen ezek nagyban elősegítik a bevitt magnézium hasznosulását!